Ingrediënten voor 4 personen:
- 5 eidooiers
- 60 gram suiker + extra om te karameliseren
- een vanille stokje, eventueel te vervangen door wat vanille extract
- 250 ml slagroom
- 250 ml melk
De basis
Verwarm de oven voor op 160 graden. Splits de eieren en zet het eiwit apart, deze gaan we niet in dit recept gebruiken, maar je kan er bijvoorbeeld meringues of pavlova van maken. Voeg bij de eidooiers de suiker en klopt tot dat het een stuk lichter en wat dikker is geworden.
Voeg in een pannetje de melk en de slagroom samen. Snij het vanillestokje doormidden en haal de zwarte 'puntjes' door een mesje er langs te halen eruit, deze voeg je toe aan de melk/slagroom. De lege vanillestokjes doe je er ook bij, deze geven namelijk ook nog smaak af!
Breng het mengsel aan de kook en haal daarna de stokjes eruit.
Giet eerst een klein beetje van het mengsel bij de eidooiers en roer dit door met een garde. Giet nu langzaam al het mengsel bij de eidooiers en blijf voortdurend roeren met de garde.
Er is nu ondertussen een soort 'schuimlaag' ontstaan op het mengsel. Deze moet je eraf scheppen, dit
zorgt namelijk voor een laagje op je crème brulee en dat wil je niet!
Giet het mengsel in schaaltjes (geen metaal of plastic, dat beïnvloed de smaak) en bak de crème brulees zo'n 40 a 45 minuten op 160 graden. Het is belangrijk dat de zijkanten al wat steviger zijn, maar dat het in de midden een beetje een 'jelly' lijkt en wat beweeglijker is.
(In veel recepten worden de crème brulees trouwens gebakken in een waterbad, in mijn oven vind ik dat veel gedoe en maar weinig invloed hebben op de smaak, daarom laat ik hier zien dat het zo ook kan!)
Laat de crème brulees eerste een half uur afkoelen op het aanrecht en zet ze dan nog voor 1,5 a 2 uur in de koelkast.
Het suikerlaagje
Bestrooi de crème brulees met een dun, maar volledig dekkend, laagje suiker. Gebruik een brander om de suiker de laten karameliseren. Heb je geen brander? Dan kan je de schaaltjes ook eventjes onder een hete grill zetten en wachten tot de suiker karameliseert, je moet wel goed opletten, want suiker kan snel verbranden!
Ik moet op deze foto's de suiker nog wel gelijk verdelen, als jullie je dat afvroegen ;)
Eet smakelijk!
Yosta
Geen opmerkingen:
Een reactie posten