Ingrediënten voor 12 cupcakes of 24 mini's:
- 175 gram bloem
- 30 gram cacaopoeder
- 185 gram suiker
- 1/2 theelepel bakingsoda (bakzout), eventueel te vervangen door een 1/2 theelepel bakpoeder
- 75 gram gehakte pure of melk chocolade
- 2 kleine eieren
- 120 ml afgekoelde koffie (je proeft echter niks terug hiervan, helpt alleen voor de chocolade smaak!)
- 120 ml karnemelk (houdt de cakejes smeuïg)
- 105 ml arachideolie, zonnebloemolie of een andere soort olie zonder uitgesproken smaak, dus geen olijfolie.
- 150 gram ongezouten roomboter
- 250 gram poeder suiker
- 1 recept/150ml gezouten karamel (klik hier voor het recept om deze te maken)
De cakejes
Verwarm de oven voor op 160 graden en vul het gewenste bakblik met cupcakevormpjes. Zeef de bloem, cacaopoeder, suiker en bakingsoda samen in een kom. Voeg hieraan de gehakte chocolade toe. Roer dit door met een garde en zet de kom aan de kant, deze hebben we later weer nodig.
Voeg aan een andere komt de eieren, de koffie, de karnemelk en de olie toe. Meng dit, tot egaal, door met een garde.
Voeg hierbij het bloem mengsel en mix met de garde goed door elkaar tot een egaal mengsel.
Omdat het beslag vrij vloeibaar is, is het handig om het beslag in een maatbeker met een tuutje te doen, zo kan je het makkelijker in de vormpjes gieten.
Giet de vormpjes ongeveer tot 3/4 vol.
Bak de cakejes in ongeveer 20 minuten af. Je kan testen met een satéprikker of ze gaar zijn, komt hij er droog uit, hoogstens met een kruimeltje cake, dan is de cupcake gaar.
De topping
Mix in de tijd dat de cakejes bakken de boter in een standmixer of met een handmixer ongeveer 5 minuten tot hij wit en romig is.
Voeg de poedersuiker toe in meerder malen. als het teveel stuift kan je een theedoek over de standmixer/kom heen leggen, start in ieder geval met langzaam mixen!
Als alle poedersuiker is opgenomen mix je nog ongeveer een halve minuut stevig door. Voeg hierna de helft van de gezouten karamel toe aan de botercrème. Mix dit door totdat alle karamel is opgenomen en de botercrème een lichte karamel kleur heeft.
De afwerking
Snij met een mesje een gaatje in elke cupcake en vul deze gaten op met de overgebleven karamel.
Smeer de botercrème uit over de cupcakes met een mes of gebruik hiervoor een spuitzak. Het is belangrijk dat de cupcakes al volledig zijn afgekoeld.
Decoreer met eventueel overgebleven karamel en dingen naar keuze. Ik gebruikte hiervoor een snicker en een reep rittersport chocolade, deze heb ik eerst in de vriezer gelegd en daarna in stukken gehakt.
En je cupcakes zijn nu eindelijk klaar! Ik ben zelf erg tevreden met het resultaat en zou het leuk vinden als jullie ze ook gaan maken!
Yosta
Geïnspireerd op: https://www.youtube.com/cupcakejemma
Geen opmerkingen:
Een reactie posten