Vandaag laat ik jullie het recept zien van gezouten karamel, naar mijn mening een van de perfecte combinaties met zoet en zout. Enjoy!
- 100 gram kristal of (witte) basterd suiker
- 3 grote eetlepels water
- 120 ml slagroom
- 1 theelepel vanille extra (klik hier voor het recept om deze zelf te maken)
- zeezout naar smaak
Stap 1
Doe 100 gram suiker samen met het water in een steelpannetje en roer dit , zonder dat er veel suiker langs de rand gaat plakken, door elkaar. Voeg het vanille extract toe aan de slagroom en roer door.
Zet je pannetje op middel/hoog vuur. Het is belangrijk dat je vanaf nu NIET meer mag roeren! Als je in het bezit bent van een suikerthermometer, kan je die nu toevoegen, maar het kan ook prima zonder.
Een (suiker) thermometer |
Wachten. Eerste zal de suiker gaan oplossen, het wordt dan doorzichtig. Het suiker mengsel moet uiteindelijk een goudbruine/karamelkleurige kleur krijgen, dit kan ongeveer 6 minuten duren. Als je met een thermometer werkt, de suiker moet tot een temperatuur van 175-190 graden komen.
Suiker net op het vuur |
Suiker na een 2 minuutjes : doorzichtig geworden |
Suiker met de karamelkleur |
Haal je pannetje van het vuur en zet hem bijvoorbeeld op een theedoek op het aanrecht. Neem nu je slagroom en een pollepel. Laat de slagroom met een klein straaltje in het suikermengsel lopen, terwijl je goed roert met de pollepel. PAS OP! Er zal veel stoom bij vrij komen en als je teveel slagroom er in een keer bijgooit kan het erg heet worden.
Ook belangrijk is dat je in een keer door moet blijven gieten, je kan niet stoppen met de slagroom. Zodra je stopt en daarna weer verder giet is de suiker al teveel afgekoeld en krijg je een soort van stukken suiker. (Gebeurt dit toch, dan kan je altijd nog even je pannetje met de karamel/stukken suiker op het vuur zetten om de suikerstukken te laten smelten.)
Zodra de stoom weg is en het mengsel ook daadwerkelijk op karamel lijkt, kan je de zeezout toevoegen. Dit kan op eigen smaak, ik voeg ongeveer een theelepel toe.
Doe je gezouten karamel in een potje of schaaltje en laat het afkoelen.
De gezouten karamel is lekker over ijs, cupcakes of bijvoorbeeld ter decoratie.
Ik gebruikte hem voor het vullen en decoreren van cupcakes, waar jullie snel een recept van zullen zien verschijnen!
Yosta
Geïnspireerd op: https://www.youtube.com/cupcakejemma
Geïnspireerd op: https://www.youtube.com/cupcakejemma
Geen opmerkingen:
Een reactie posten