Er bestaan aardig wat soorten chocolate chip cookies, ze variëren van dun en knapperig, tot dik en cake achtig. Vandaag laat ik jullie de chewy en zachte variant zien. Lees snel verder voor de ingrediënten en de instructies!
Ingrediënten voor ongeveer 24 middel-grote koekjes:
- 225 gram bloem
- 1 theelepel baking soda
- 200 gram boter, verdeeld in een portie van 140 gram en een portie van 60 gram
- 100 gram kristalsuiker
- 150 gram (licht of donker) bruine basterdsuiker
- 1/2 theelepel zout
- 2 theelepels vanille extract (klik hier voor het recept hoe je zelf vanille extract kan maken)
- 1 groot ei
- 1 groot eigeel
- 200 gram pure of melk chocolate chips, eventueel te vervangen door 200 gram gehakte chocolade
De koekjes
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius, plaats het rek in het midden van de oven. Doe de
baking soda en de bloem samen in een kom en roer dit even goed door elkaar met een garde. Deze kom kan je apart zetten. Baking soda kan je kopen bij taartenwinkels, kookwinkels en bij sommige grotere supermarkten. Ik heb deze gekocht bij dille en kamille.
Doe de 140 gram roomboter in een steelpannetje en laat deze smelten op middelhoog vuur. Het is uiteindelijk de bedoeling dat de boter goudbruin gaat kleuren, dus zodra de boter gesmolten is, laat je de pan op het vuur staan en blijf je voortdurend roeren. De boter mag niet verbranden! Na ongeveer twee minuten moet de boter een goudbruin kleurtje hebben, haal dan de pan van het vuur.
boter net gesmolten |
boter goudbruin, na een minuut of twee |
Giet de boter in een hitte bestendige kom en voeg hierbij de 60 gram overgebleven boter. Roer dit tot een egale massa.
Voeg bij de boter, de twee soorten suiker, het zout en het vanille extract. Roer dit met een garde tot een egaal mengsel.
Voeg het ei en het eigeel bij de boter/suiker massa en roer dit met een egale massa zonder suikerklontjes (de boter hoort hier nog warm te zijn). Laat dit mengsel even 3 minuten rusten en roer het daarna weer voor ongeveer 30 seconden flink door. Herhaal dit rusten-roeren proces nog 2 a 3 keer tot je een glanzend, dik en karamelkleurig mengsel hebt.
Voeg het bloemmengsel nu bij het boter/ei mengsel. Spatel de bloem door het botermengsel tot dat het net gemengd is, het is belangrijk dat je het niet 'overmixed'.
Meng de chocolate chips in zo min mogelijk slagen door het deeg heen. Deze zijn de koop bij de grotere supermarkt of taartenwinkels. Ik heb deze gekocht bij de jumbo.
Vorm met een ijsschep, lepel of met je handen balletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Hoe groter je balletjes, des te groter de koekjes, dit is dus naar eigen smaak. Geef elk balletjes wel genoeg ruimte, de koekjes lopen namelijk nog wat uit.
Bak de koekjes in 10-12 minuten gaar. Het is de bedoeling dat de buitenkantjes net bruin beginnen te worden en het midden nog aardig zacht is.
Laat de koekjes even afkoelen en smullen maar!
Eet smakelijk!
Yosta
ZOOO lekker
BeantwoordenVerwijderenEn de dag erna nog lekkerder mmmmmmmmmmmmmmmmmm
BeantwoordenVerwijderen