dinsdag 18 oktober 2016

Chocoladetaart

Lees verder voor het recept van deze chocolade taart met drie soorten chocola!



Ingrediënten voor een taart voor 12 personen (..cm)  

  • 50 gram cacaopoeder
  • 175 gram bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel baking soda (ook wel zuiveringszout of bicarbonaat, verkrijgbaar bij o.a. de AH)
  • 225 fijne kristalsuiker
  • 2 grote eieren
  • 1 theelepel vanille extract 
  • 175 gram zachte roomboter
  • 175 ml warm water met daarin 1 eetlepel oploskoffie

Voor de topping en vulling
  • 125 gram melk chocolade (fijngehakt)
  • 150 gram pure chocolade (fijngehakt)
  • 125 gram witte chocolade (fijngehakt)
  • 230 ml slagroom
  • 20 gram roomboter
  • 45 ml melk
  • Eventueel wat gehakte witte/melk/pure chocolade
Het recept kan verdubbeld of gehalveerd worden.

De cakes
  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht) of 180 graden (conventioneel)
  2. Zeef de cacaopoeder, samen met het bloem, zout, baking soda en kristalsuiker samen in een kom. Voeg hieraan de zachte boter toe en mix met een mixer tot het een soort 'pasta' wordt.
  3. Voeg de eieren, vanille extract en het warme water met de koffie samen in een aparte kom en klop het los met een vork of garde. 
  4. Al mixend, voeg het eimengsel langzaam toe aan de pasta. Mix tot je een glad mengsel hebt. 
  5. Verdeel het beslag over 2 vormen van ongeveer ... cm.
  6. Bak de cakes af in ongeveer 40 minuten of tot een satéprikker er schoon uitkomt
  7. Laat de cakes volledig afkoelen en snij beide cakes 2 keer door, zodat je in totaal per cake drie plakken krijgt. 

De vulling
  1. Voor de witte chocolade vulling breng je 80 ml slagroom aan de kook. Doe de gehakte witte chocolade in een bak of kom. Giet hier de kokende slagroom overheen. Zorg dat alle witte chocola is ondergedompeld en laat een minuut staan. Roer daarna het mengsel tot dat er geen klontjes meer inzitten en het een gelige kleur heeft.
  2. Voor de pure chocolade vulling breng je 150 ml slagroom aan de kook. Doe de gehakte pure chocolade in een bak of kom. Giet hier de kokende slagroom overheen. Laat net zoals bij de witte chocola 1 minuut ondergedompeld staan. Roer daarna het mengsel weer tot er geen klontjes inzitten en het glanst.
  3. Laat beide vullingen afkoelen tot ze een 'chocoladepasta-dikte' hebben. 
  4. Klop beide vullingen op tot ze wat luchtiger worden en lichter in kleur. Het is belangrijk dat je na het opkloppen meteen de cakes gaan vullen, anders kan je vulling weer hard worden.

Het vullen en stapelen van de cakes
  1. Besmeer de eerste laag cake met 1/3 witte chocolade vulling. Besmeer de tweede laag cake met 1/5 van de de pure chocolade vulling. Herhaal dit bij de 3e, 4e, 5e en 6e laag. Zo, dat je om en om witte en pure chocolade vulling krijgt. 
  2. Smeer de zijkant en de bovenkant van de taart af met de resterende 2/5 van de pure chocolade vulling. Het is niet erg als je de cake en nog een beetje door heen ziet, en komt namelijk nog een topping overheen. 

De topping
  1. Verwarm de boter en melk samen totdat de boter is gesmolten en het mengsel zacht begint te koken. 
  2. Haal de pan van het vuur en voeg hier de gehakte melk chocolade aan toe. Laat 1 minuut staan en roer door totdat je een glad mengsel hebt. 
  3. Laat dit ongeveer 30 minuten afkoelen.
  4. Giet het mengsel op de cake en laat het voorzichtig met een lepel over de randjes heen vloeien. Je kan zelf bepalen hoe groot je de 'druppels' wilt maken en hoeveel. 
  5. Decoreer met wat gehakte witte/melk/pure chocolade.
Klaar!










Geen opmerkingen:

Een reactie posten