zaterdag 15 augustus 2015

Basis macarons

Vandaag deel ik met jullie mijn macaron recept! Macarons zijn tricky koekjes, maar met deze uitleg en tips is het zeker het proberen waard. Lees verder voor het recept!


Ingrediënten voor ± 12 stuks

  • 100 gram poedersuiker
  • 55 gram amandelmeel (verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de natuurwinkel, Albert Heijn en bakwinkels)
  • 1 groot eiwit (moet gelijk staan aan 50 gram) op kamertemperatuur 
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • vulling naar keuze (ik gebruikte de karamel botercrème, klik hier voor het recept)

De koekjes

Zeef de poedersuiker samen met het amandelmeel. 

TIP 1: Sla het zeven zeker niet over! Hoe fijner de poedersuiker samen met het amandelmeel is, hoe gladder je macarons worden. Als het zeven word overgeslagen zullen er kleine stukjes amandel te zien zijn in je macarons. Hoe fijner de zeef, hoe beter.

Klopt het eiwit tot slappe pieken, het mengsel ziet er hier nog heel 'bubbelig' uit. Vanaf dit moment mag je al kloppend beetje bij beetje de suiker toe gaan voegen totdat het eiwit er glanzend uit ziet en er geen suikerkorreltjes meer de voelen zijn (dit kan je checken door wat van het eiwit tussen je vingers te voelen).

TIP 2: De eiwitten moet goed stijf zijn! Hiervoor moet de kom en de mixer vetvrij zijn, dus ontvet van te voren je kom en mixer in met een beetje citroensap of met wat azijn. Ook is het belangrijk dat het eiwit al op kamer temperatuur is gebracht. Stop het desnoods 10 seconden in de magnetron om te 'rijpen'.

Voeg nu het eiwit bij het amandelmeelmengsel en spatel het er voorzichtig doorheen. Het beslag wordt steeds vloeibaarder. Voor mij is het beslag meestal goed als het van de spatel afdrupt (en niet loopt!). Je kan het checken door een beetje van het beslag te neem en het in de kom te laten druppen, als de lijnen binnen ±15 seconden bijna verdwenen zijn dan is het goed. Verdwijnen de lijnen nog niet, dan moet je nog even verder spatelen.

TIP 3: Mix niet de lang, mix niet de kort. Het klinkt logisch, maar dit is de stap waar het vaak mis gaat! Macarons die te lang gemixt zijn zullen cake achtig zijn, macarons die te kort gemixt zijn zullen  scheuren aan de bovenkant. Dus zoek desnoods een filmpje op op youtube (deze bijvoorbeeld) als het niet helemaal duidelijk is wat de dikte moet zijn, want dit is essentieel!

Doe je beslag in een spuitzak of in bijvoorbeeld een diepvrieszakje. Spuit rondjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Sla hierna een paar keer hard met de bakplaat op het aanrecht. Als het goed is zie je luchtbelletjes poppen, dit is dan ook de bedoeling.

TIP 4: Zorg dat je de luchtbelletjes omhoog heb zien komen, het is belangrijk dat er geen luchtbellen meer in je macarons zitten als je ze gaat afbakken

Laat nu de macarons voor minimaal 40 minuten tot een uur staan, tot ze een soort korstje/laagje hebben gevormd. Je moet de macarons gewoon kunnen aanraken en zelfs een beetje kunnen indrukken zonder dat er beslag aan je vingers komt! 

Verwarm de oven voor op 150 graden.

TIP 5: Stop de macarons zolang ze geen korstje hebben niet in de oven! Het korstje zorgt ervoor dat ze omhoog rijzen: daarom krijgen ze zo'n mooi randje. Zonder het randje, geen echte macaron.

Bak de macarons ongeveer 20 minuten gaar. Ze zijn goed als ze niet meer aan het bakpapier blijven plakken.

Laat afkoelen en vul ze met een vulling naar keuze. Neem hiervoor bijvoorbeeld botercreme of chocolade ganache.



Yosta

Geïnspireerd op: http://forum.deleukstetaarten.nl/viewtopic.php?id=174646

Geen opmerkingen:

Een reactie posten